Με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Εργονομίας, το Δεκέμβριο του 2010 συστήθηκε ειδική επιτροπή εργονόμων διεθνούς φήμης, η οποία ανέλαβε το έργο του συντονισμού των απόψεων, προκειμένου να καταγραφεί το παρόν και να προταθεί η κατεύθυνση για το μέλλον της επιστήμης της εργονομίας, καθώς και του επαγγέλματος. Η επιτροπή φέρουσα τον τίτλο “Future of Ergonomics Committee”, στελεχώθηκε από κορυφαίους επιστήμονες του χώρου συμπεριλαμβανομένων τριών τέως προέδρων της ένωσης, όπως (μεταξύ άλλων) ο W. Marras, o John Wilson, o Peter Buckle, ο Pierre Falzon, και υπό το συντονισμό του Jan Dul, ανέλαβε τη σύνταξη προσχέδιου, στο οποίο ζητήθηκε η τοποθέτηση επαγγελματιών και λοιπών επιστημόνων του χώρου.

Από πλευράς ΕΕΕ υπήρξε συμμετοχή των μελών μας, κκ. Ναθαναήλ και Μαρμαρά, οι οποίοι μέσω της αποστολής κειμένου σχολίων τεσσάρων σελίδων, τοποθετήθηκαν στο ζήτημα και συνέβαλαν στη συζήτηση.Το τελικό κείμενο, πέραν της παραπάνω συντακτικής ομάδας, υπήρξε το αποτέλεσμα διεθνούς συμμετοχής γνωστών εργονόμων (δείτε εδώ τη λίστα).

Το κείμενο εγκρίθηκε παμψηφεί από το Συμβούλιο της ΙΕΑ και δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο το 2012 στο περιοδικό Ergonomics με τον τίτλο: A strategy A strategy for human factors/ergonomics: developing the discipline and profession.

Επάνω στη δημοσιευμένη στρατηγική, οι εθνικοί εκπρόσωποι της ΕΕΕ συνέχισαν τη συζήτηση σε ένα περισσότερο πραγματιστικό επίπεδο και συνέταξαν ένα άρθρο σχολιασμού που ανέδειξε μια σειρά προβληματισμών σχετικά με το μέλλον της Εργονομίας με τίτλο A question of our marketing or our preconceptions: Commentary on the paper "A strategy for Human Factors / Ergonomics: Developing the discipline and profession". Το άρθρο αυτό, μαζί με απάντηση των συντακτών του κειμένου της στρατηγικής μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ergonomics.

  • Δείτε το κείμενο της στρατηγικής των Dul et al. εδώ.
  • Δείτε το άρθρο σχολιασμού των Nathanael and Marmaras εδώ.
  • Δείτε την απάντηση των συντακτών της στρατηγικής (Dul et al) εδώ.

Η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει και οι εθνικές επιτροπές έχουν ανοίξει κύκλο συζητήσεων σχετικά με το θέμα. Η ΕΕΕ, ενθαρύνει την αποστολή παρατηρήσεων και σχολίων σχετικά με το ζήτημα που αφορά το μέλλον του επαγγέλματός μας. Στείλτε παρατηρήσεις, απόψεις και τους δικούς σας προβληματισμούς στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Οι απόψεις σας θα συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της ΕΕΕ, ενώ θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε προσεχή συγκέντρωση των μελών του συλλόγου μας.