Τα νέα της ΕΕΕ

6o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής

Πάτρα, 10-12/10/2014

Η Ελληνική Εταιρεία Εμβιομηχανικής (ΕΛΕΜΒΙΟ) διοργανώνει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας. Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 10-12 Οκτωβρίου 2014. Η θεματολογία και το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένα στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση http://www.2014.elembio.gr/.

Η "Εργονομία" στη Βικιπαίδεια

[Δημοσιεύτηκε την 09.03.2011]

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Εργονομίας, δημιουργήθηκε στη Βικιπαίδεια (δλδ. την Ελληνική έκδοση thw Wikipedia) το λήμμα "Εργονομία". Η ενδελεχή παρουσίαση της επιστήμης της εργονομίας είναι μία διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά και στην οποία θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι Έλληνες Εργονόμοι.
Η διαδικασία συνεισφοράς και εμπλουτισμού του περιεχομένου του σχετικού λήμματος είναι απλή, καθορίζεται δε από τις διαδικασίες της Βικιπαίδεια.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε τη σχετική σελίδα που δημιουργήθηκε στη διεύθυνση: http://el.wikipedia.org/wiki/Εργονομία


Τριήμερο Εργαστήριο Γραφιστικής: Από το Οπτικό στο Απτικό, Σχεδιάζοντας για Άτομα με προβλήματα Όρασης"

[Δημοσιεύτηκε την 06.06.2010]

Η γενική αρχή ‘design for all’ γίνεται πράξη στο «Συμβαίνει στη Μυλλέρου». Με την πεποίθηση ότι οι σχεδιαστές έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στην άρση των κοινωνικών αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), και ειδικά τα άτομα με προβλήματα όρασης, η Ένωση σε συνεργασία με την Μαρίνα Εμμανουήλ και τον Βαγγέλη Αυγουλά, διοργανώνει εργαστήριο κατάρτισης για τη σχεδίαση και παραγωγή απτικών (ανάγλυφων) διαγραμμάτων και κατασκευών.
Το 3-ήμερο εργαστήριο απευθύνεται σε γραφίστες/στριες, καθώς και σε όσους/ες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να καθιερώσουν αυτήν την πρακτική είτε στην εργασία τους ή στη συνεργασία τους με Μουσεία ή άλλους εκπαιδευτικούς φορείς για τη δημιουργία προσβάσιμων προγραμμάτων με άμεσους αποδέκτες τα άτομα με προβλήματα όρασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της ένσωσης γραφιστών.
Δείτε το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου.


1ο Συνέδριο Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

[Δημοσιεύτηκε την 21.04.2010]

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) διοργανώνει το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Athens Hilton, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010.

Το συνέδριο έχει ως κύριο θέμα την πρόληψη και τίτλο «η πρόληψη συμφέρει όλους».

Σκοπός

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να καταδείξει τη σημασία της πρόληψης στην αποτελεσματική αποτροπή τόσο των ατυχημάτων, όσο και των επαγγελματικών ασθενειών, και να αναδείξει ότι η πρόληψη δεν είναι μόνο η εφαρμογή κανόνων, οδηγιών και τεχνικών μέτρων αλλά, και θέμα νοοτροπίας, η οποία θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία. Σκοπός, επίσης, του συνεδρίου είναι να αναδείξει ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων: των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ασφαλιστικών φορέων, του κράτους και της κοινωνίας γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για διαδικασίες εγγραφής, μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του συνδερίου.


4ο Διεθνές Συνέδριο Εργονομίας, 30 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2010, Ζάγκρεμπ, Κροατία

[Δημοσιεύτηκε την 01.03.2010]

Σε συνέχεια των προηγούμενων συνεδρίων του 2001/2004/2007 που αποδείχθηκαν ως σημαντικές συναντήσεις ανταλλαγής γνώσης, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Εργονομίας θα λάβει χώρα στο Stubicke Toplice (Zagreb) στην Κροατία. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Κροατική Εταιρεία Εργονομίας, υπό την αιγίδα της ΙΕΑ και της FEES. Το αντικείμενο του συνδεδρίου είναι η διερεύνηση της εργασίας και των εργασιακών συνθηκών και οι επιστημονικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό ανθρωποκεντρικών συνθηκών εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για διαδικασίες εγγραφής, μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του συνδερίου.


>Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΕΕ την 11.12.2009

Δημοσιεύτηκε την 07.01.2010

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έλαβε χώρα την 17.12.2009 αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

 • Η αναβάθμιση του ιστότοπου της ΕΕΕ και η συμπλήρωσή του με περιεχόμενο στην Αγγλική γλώσσα. Συζητήθηκαν ελλείψεις και προβλήματα στην υπάρχουσα έκδοση και σημειώθηκαν αλλάγές που θα πρέπει να γίνουν.
 • Έπειτα από πρακτικές δυσκολίες που αναγνωρίστηκαν στη διοργάνωση της συνάντησης των διδασκόντων εργονομίας, αποφασίστηκε η αλλαγή του ύφους της πρωτοβουλίας αυτής.Η εκδήλωση, όπως είχε σχεδιαστεί, αποφασίστηκε να λάβει χώρα ως παράλληλη εκδήλωση στα πλαίσια κάποιας μεγαλύτερης συγκέντρωσης της ΕΕΕ (π.χ. εθνικό συνέδριο).
 • Η απλοποίηση της φόρμας εγγραφής νέων μελών. Παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο της νέας φόρμας το οποίο έγινε αποδεκτό. Η νέα φόρμα εγγραφής έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΕΕ.
 • Εξετάστηκε η υποψηφιότητα τριών νέων μελών. Έπειτα από ομόφωνη απόφαση, η Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας καλωσόρισε τους κκ. Γκίκα, Κλαυδιανό και Τσάγκα.
 • Η αύξηση της ετήσιας συνδρομής στο ποσό των 30 ευρώ.

Επίσης συζητήθηκε η διοργάνωση του εθνικού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Εργονομίας. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο 1ο εξάμηνο του 2010 και πέραν του αμιγώς επιστημονικού του μέρους, να περιλαμβάνει και παράλληλες συναντήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η συνάντηση διδασκόντων εργονομίας.


Νέος Ιστότοπος για την ΕΕΕ

[Δημοσιεύτηκε την 21.09.2009]

Η Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας εγκαινίασε το νέο της ιστότοπο. Ο νέος σχεδιασμός διαφέρει στον τρόπο που επιλέγουμε να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητές μας, δίνοντας βήμα στα μέλη μας αλλά και σε όποιον έχει ενδιαφέρον για την Επιστήμη της Εργονομίας να συμμετέχει.

Μέσα από την παρουσίαση μικρών και στοχευμένων άρθρων, τα οποία ελέγχονται ως προς την επιστημονική τους επάρκεια και τον επιστημονικό τους προσανατολισμό, ο σκοπός μας είναι η ανάδειξη λύσεων και προβληματισμών που μπορεί να παράσχει η Επιστήμη της Εργονομίας.

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις και υποδείξεις σχετικά με το νέο ιστότοπο μας είναι ευπρόσδεκτες! 


Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Εργονομίας στο Συνέδριο της ΙΕΑ στην Κίνα

[Δημοσιεύτηκε την 20.08.2009]

Η Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εργονομίας (ΙΕΑ) που έλαβε χώρα για το 2009 στην Κίνα, μέσω της παρουσίας των μελών της Δ. Ναθαναήλ, Ν. Μαρμαρά και Β. Παπακοστώπουλο.
Ως συνήθως, το συνέδριο συγκέντρωση πλέον των χιλίων χιλιάδων συνέδρων και χαρακτηρίστηκε από την ποικιλία της θεματολογίας του, που αντικατοπτρίζει όλες τις πτυχές της Εργονομίας. 

H EEE συμμετείχε τόσο στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΙΕΑ, όσο και στις εργασίες του συνεδρίου. Τα άρθρα που παρουσίασαν μέλη της ΕΕΕ ήταν τα εξής (πατήστε στο σύνδεσμο για μία περίληψη):

Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΙΕΑ που προηγήθηκε του συνεδρίου, συζητήθηκαν τα θέματα των μόνιμων επιτροπών, διεξήχθη ψηφοφορία εκλογής νέων αξιωματούχων εκλέγοντας τον Andrew S. Imada της Αμερικανικής Εταιρείας Εργονομίας ως πρόεδρο, ενώ αξιολογήθηκαν οι υποψηφιότητες των υποψηφίων Εταιρειών για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου της ΙΕΑ το 2015, προκρίνοντας την Αυστραλία.
Περισσότερες πληροφορίες...


Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΕΕ

[Δημοσιεύτηκε την 16.07.2009]

H Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας διεξήγαγε εκλογές την 15.07.2009 προκειμένου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Έπειτα από μία ζωντανή συζήτηση περί τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ.Σ. διεξήχθη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέδειξαν τους 7 επικρατέστερους. Έπειτα από συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. προέκυψε η τελική του σύνθεση, η οποία είναι η εξής:

 • Πρόεδρος: κ. Δημήτρης Ναθαναήλ
 • Αντιπρόεδρος: κα. Θεώνη Κουκουλάκη
 • Γ. Γραμματέας: κ. Νίκος Ζαρμπούτης
 • Ταμίας: κ. Βασίλης Παπακοστώπουλος
 • Μέλος: κ. Νίκος Μαρμαράς
 • Μέλος: κ. Ηλίας Μπανούτσος
 • Μέλος: κα. Σωτηρία Δριβάλου
 • Αν. Μέλος: κ. Γιώργος Πουλακάκης