Πλήρες Άρθρο

Αλλαγές στην Εργασία και Νέοι Εργασιακοί Κίνδυνοι

του Στέλιου Παπαδόπουλου
αναδημοσίευση από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό των ειδικών «νέος/αναδυόμενος εργασιακός κίνδυνος» είναι ένας κίνδυνος που είναι ταυτόχρονα «νέος» και «αυξανόμενος».
Με τη λέξη «νέος» εννοούμε ότι:

  • Ο κίνδυνος ήταν προηγουμένως άγνωστος και προκαλείται από νέες διεργασίες, νέες τεχνολογίες, νέους τύπους χώρων εργασίας ή από κοινωνικές ή οργανωτικές αλλαγές, ή
  • Ένα προϋπάρχον από καιρό θέμα άρχισε πρόσφατα να θεωρείται πλέον ως κίνδυνος λόγω αλλαγών στις κοινωνικές αντιλήψεις (π.χ. στρες, bullying, σεξουαλική παρενόχληση) ή νέων επιστημονικών γνώσεων (π.χ. καρκινογόνα κ.ά.).

Ο κίνδυνος είναι «αυξανόμενος» όταν:

  • Ο αριθμός των αιτιολογικών παραγόντων που οδηγούν στο να εκδηλωθεί ο κίνδυνος αυξάνει, ή
  • Η πιθανότητα έκθεσης στον αιτιολογικό παράγοντα που οδηγεί στο να εκδηλωθεί ο κίνδυνος αυξάνει (αύξηση επιπέδων έκθεσης ή/και αριθμού εκτεθειμένων ατόμων) ή
  • Τα βλαπτικά αποτελέσματα του κινδύνου στην υγεία των εργαζομένων γίνονται βαρύτερα (αύξηση της σοβαρότητας των βλαβών της υγείας ή/και του αριθμού των βλαπτομένων ατόμων).

Ο γράφων εργάζεται ως Ιατρός Εργασίας σε επιχειρήσεις από το 1982. Σε αυτά τα 28 χρόνια έχει βιώσει μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον και θα βιώσει ακόμη μεγαλύτερες και ταχύτερες. Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που είδε να συντελούνται και οι οποίες συνδέονται με νέους κινδύνους είναι οι παρακάτω.

<< προηγούμενη 1    επόμενη >>