Πλήρες Άρθρο

Σχολικά βάρη...

Πώς νέοι μαθητές υποβάλλονται υπέρμετρα σε ανύψωση βαρών

Η σχολική τσάντα, με τα βιβλία, τα τετράδια και τα υπόλοιπα σχολικά αντικείμενα μπορεί να καταστεί αρκετά βαριά, υπέρμετρα μάλιστα, για κάποιες ομάδες μαθητών. Η σχολική τσάντα ενός μαθητή της 2ας Δημοτικού μπορεί να έχει βάρος που αντιστοιχεί στο 1/4 του συνολικού βάρους του παιδιού. 
Τέτοια αναλογία θα ήταν επιβαρυντική για οποιονδήποτε άνθρωπο. Φανταστείτε έναν ενήλικο που ζυγίζει 80 κιλά να πρέπει να μεταφέρει καθημερινά στην εργασία του 20 κιλά. Στους μικρόσωμους όμως μαθητές, που αναπτύσσονται σε όλο τους το σώμα, το πρόβλημα είναι εντονότερο και μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Μπορεί η επιλογή της τσάντας να συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος;

Οι σχολικές τσάντες, τύπου σακιδίου πλάτης, συνιστούν το πιο δημοφιλή τύπο τσάντας. Συγκριτικά με άλλες μεθόδους μεταφοράς φορτίου (π.χ. στήριξη της τσάντας στο ένα χέρι ή στήριξη της τσάντας χιαστί, στον έναν ώμο)1, τα σακίδια πλάτης έχουν σαφώς μεγαλύτερα πλεονεκτήματα (Malhotra & Sen Gupta, 1965), καθώς, για τη μεταφορά φορτίου ίδιου βάρους:

  • Απαιτείται μικρότερη ποσότητα ενέργειας
  • Παρέχεται η δυνατότητα ισόμορφης κατανομής του βάρους του φορτίου
  • Μειώνεται η απόσταση του κέντρου βάρους του φορτίου από τον κορμό του σώματος
  • Μειώνεται η εμπροσθοκλινής στάση του κορμού
  • Αυξάνεται η ελευθερία κίνησης των μελών του σώματος
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σήμερα το 90% περίπου των μαθητών χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο τσάντας (Sheir-Neiss et al., 2003). Ωστόσο, μόνο τα ⅔ περίπου των μαθητών μεταφέρουν το σακίδιο πλάτης και στους δύο ώμους Επίσης, σήμερα, στις περισσότερες τσάντες που διατίθενται στην αγορά (Mackiea et al., 2003), ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό των σημείων στήριξης της τσάντας:
  • στους ώμους: το πλάτος των λουριών θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5εκ., για την ελαχιτοποίηση της στατικής πίεσης των μυών
  • στην πλάτη: το υλικό της πλάτης του σακιδίου θα πρέπει να είναι μαλακό και σταθερό ώστε να μη μετακινείται το φορτίο και να αγκαλιάζει την πλάτη του σώματος, διατηρώντας τη σε όρθια θέση.

Τα δύο αυτά μορφολογικά χαρακτηριστικά πληρούν ένα μέρος μόνο των εργονομικών κριτηρίων.  Το πιο σημαντικό, κι αυτό που συνήθως ξεχνάμε να λάβουμε υπόψη, είναι το σενάριο χρήσης.

<< προηγούμενη 1   4  επόμενη >>